Skip to content Skip to footer

Werkwijze: intake, onderzoek en behandeling

3

Is je interesse gewekt, dan doorlopen we drie fases. We beginnen met een intakegesprek om kennis te maken. Klikt het tussen ons? Dan kunnen we het traject vervolgen. Tijdens het onderzoeksgedeelte krijg ik meer inzicht in je klachten. Dit krijg je natuurlijk ook teruggekoppeld. Vanuit deze resultaten kunnen we de daadwerkelijke behandeling opstarten en samen gericht naar je doel toewerken.

Intakegesprek

In het eerste intakegesprek vindt een kennismaking tussen jou en mij plaats. In dit gesprek bespreken we in grote lijnen je klachten. We kijken of de behandeling daarbij aansluit. Ik vertel je graag meer over mijn behandeling en er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Besluiten we samen om de behandeling te starten, dan ontvang je van mij aan het eind van het gesprek een persoonlijk behandelvoorstel. Je krijgt advies over welke precieze vorm van behandeling het best bij jou en je klachten aansluit. Is er eerder al een diagnose gesteld of ben je al eens ergens in behandeling geweest? Dan is het goed om de verslagen hiervan mee te nemen naar het intakegesprek.

Het besluit om een intakegesprek in te plannen is al de eerste stap richting je doel om van je klachten af te komen

intake

Onderzoek

Om de behandeling zo goed mogelijk op jou af te stemmen is het van belang een compleet beeld van jou en je klachten te hebben.

Gesprek

In het gesprek gaan we aan de hand van vragenlijsten uitgebreid in op je klachten en jou als persoon. Wanneer zijn je klachten ontstaan, wat is het verloop van je klachten en heb je al eens eerder hulp gehad? Ook brengen we tijdens het onderzoeksgesprek je gedrag, lifestyle en omgeving in kaart.

Meten is weten

Aansluitend vindt er een stressprofiel meting plaats. We meten hierbij je ademhaling, je hartslag, de spierspanning, de warmte en vochtigheid van je handen. Deze signalen geven mij veel informatie over hoe je reageert op spanning en ontspanning. Je basis spanningsniveau en je reactie op spanning en ontspanning worden in kaart gebracht.

Behandelplan

Op basis van de informatie uit de gesprekken en de fysiologische gegevens uit het onderzoek stel ik voor jou een behandelplan op maat op. Tijdens het uitslaggesprek bespreek ik dit behandelplan met jou.

Behandeling

Dan is het tijd voor de daadwerkelijke behandeling!

Een behandelsessie duurt ongeveer 60 minuten. De sessie is een mix tussen gesprekstherapie, biofeedback training, EMDR en/of orthomoleculaire ondersteuning (naar gelang je behandelplan). Net wat op dat moment het meest aan de orde is.

Zo bespreken we tijdens de sessie steeds hoe het met je gaat en hoe je oefenmomenten thuis zijn gegaan. We besteden aandacht aan je klachten en de momenten waarop je hier het meest last van hebt. Maar zeker ook de momenten waarop het wél goed ging.

Je krijgt van mij passende oefeningen, tips en adviezen mee. Om je dit voldoende eigen te maken is het belangrijk om buiten de sessie (dus wanneer je weer thuis bent of op je werk) te gaan oefenen met de dingen die je tijdens de sessie leert.

Het aantal behandelsessies hangt af van je klacht, de ernst van je klacht en de inhoud van de behandeling. Een gemiddeld traject in mijn praktijk duurt tussen de 10 en 20 sessies. 

Psycholoog Roermond